Färnebofjärdens nationalpark
Lång sandstrand där tallar växer.

Aktuell information

Här visar vi vad som har hänt i Färnebofjärdens nationalpark. Information lägg ut allt eftersom med den senaste informationen överst.

Naturum Färnebofjärden

2017-01-30
På onsdag den 31 januari, slår naturum upp portarna för året! Januari till mars är det öppet alla onsdagar kl. 11-15. Under sportloven, v. 8-9, och påsklovet, är det öppet varje dag, kl. 11-15. Välkomna!

2016-06-23

Tisdagen den 21 juni bedrev nationalparksförvaltningen tillsyn ute på vattnet i Färnebofjärdens nationalpark tillsammans med polisen. Tillsyn från vattnet bedrivs vid några tillfällen per år för att säkerställa att nationalparkens föreskrifter om båthastigheter följs.

Läs mer om föreskrifterna för Färnebofjärdens nationalpark här

2016-05-10

Nu är den tillgänglighetsanpassade spången i slutet av barnvagnsstigen vid nationalparkens huvudentré på plats! Det kommer även att finnas en sittbänk på mitten när allt är klart.

Bild på den tillgänglighetsanpassade spången vid huvudentrén

2016-05-09
Idag den 9 maj, utförs en naturvårdsbränning i Färnebofjärdens nationalpark, vid Aggerån, sydost om Nässja plantskola.
Karta Aggerån

2016-04-20
Takbytet på vindskyddet vid Kungsslingan (se notis nedan) är nu klart. Välkomna!

2016-04-18
Just nu håller vi på att byta taket på vindskyddet längs med Kungsslingan (den 1 km långa slingan som utgår från huvudentrén på Mattön, se gul prick på kartan). Om vädret är bra kommer det att ta några dagar. Besök gärna vindskyddet längs den barnvagnsanpassade stigen vid huvudentrén eller vindskyddet vid Sevedskvarn istället.

Mvh / nationalparksförvaltningen

2015-11-18
Nu finns den uppdaterade nationalparksfoldern med karta även på engelska och tyska, både som digital fil här på hemsidan under Kartor, samt i tryckt form i naturum.

2015-09-28
Vår svenska informationsfolder med kartan över Färnebofjärdens nationalpark har uppdaterats med markeringar för båthastigheter, enligt de nya föreskrifterna som gäller från 1 jan 2015. Kartlänkarna här på hemsidan har uppdaterats och inom de närmaste veckorna kommer nytryckta foldrar till naturum. Under oktober kommer även uppdaterade foldrar på engelska och tyska.

Uppdaterad informationsfolder med karta (1,9 MB)

2015-06-08
Från och med den 1 jan 2015 gäller nya föreskrifter i Färnebofjärdens nationalpark. Bland annat får motorbåt eller annan motordriven farkost inte framföras med högre hastighet än 7 knop, förutom inom ett område som är 50 meter brett och som har markerats på karta i föreskrifterna (bilaga 1).

Föreksrifter Färnebofjärdens nationalpark

Karta över båthastigheter (bilaga 1)