Färnebofjärdens nationalpark
Två barn som tittar i mikroskop.Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

För skolor

Välkomna att använda Färnebofjärden nationalparks rika och omväxlande natur och naturum Färnebofjärdens lokaler i er undervisning! Här finns så mycket fantastiskt att uppleva, upptäcka och undersöka! Boka in era skolklasser till någon av våra temaaktiviteter, guidning i naturum eller prova olika aktiviteter på egen hand. All skolverksamhet är gratis.

Här nedan hittar du de aktiviteter vi erbjuder till skolklasser och barngrupper. En skoldag vid naturum Färnebofjärden passar för undervisning inom naturkunskap men även geologi, kulturhistoria, idrott och hälsa, hemkunskap, bild, matematik och svenska är ämnen som lätt kombineras vid en dag hos oss. Under ett och samma tillfälle kan ett eller flera olika ämnen och mål i läroplanen vävas ihop och ge en lärorik och givande dag för både elever och lärare.

Varmt välkomna ut till en dag med skolaktivitet vid naturum Färnebofjärden i Gysinge!

Boka din skolaktivitet

Boka alltid temaaktivitet eller guidning innan du besöker naturum med din klass. 

E-post: farnebofjarden@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-225 15 16

Temaaktiviteter

Temaaktiviteterna är enkelt upplagda. De inleds av en naturumvärd, därefter tar ni pedagoger över genomförandet. Vi rekommenderar delaktighet av minst två pedagoger från skolan. Klassen delas med fördel in i mindre grupper. 

Årskurs 1 - 3

  • Tema mystiska kryp: Håvning i Dalälven - Vad gömmer sig under ytan?

  • Tema mystiska kryp: Småkryp på land - Vad gömmer sig i gräset?
  • Tema djur: Djur i naturum - Vad kan det vara för djur

Årskurs 4 - 6

  • Tema vatten: Håvning i Dalälven - Presentera ditt favoritdjur

  • Tema insekter: Småkryp på land - Intervju med ett småkryp

  • Tema djur: Djur i naturum - Vad kan det vara för djur
                             Forska på naturum - fakta om djur

  • Tema friluftsliv: Vandring med naturhäfte. Kort eller lång vandring.
    Kort vandring Granön, cirka 1 kilometer.
    Lång vandring Gysinge till Nationalparkens huvudentré, 3,5 kilometer enkel väg, 7 km fram och tillbaka.

Beräknad tid

En skoldag med tema kan bokas för hel- eller halvdag under vår- och hösttermin.

  • Heldag varar cirka 5 timmar. Vi anpassar tiden så det passar er. Medtag egen lunch och mellanmål. Utgå från att vara ute hela dagen.

  • Halvdag varar cirka 2,5 timmar. Medtag egen lunch och mellanmål. Utgå från att vara ute hela dagen.


Har ni egna idéer till aktiviteter eller vill anpassa upplägget? Hör av er så hjälper vi gärna till så det passar just er!

Guidad visning

För förskola till och med gymnasium.

  • Guidad visning inne i naturum. Större klasser delar upp sig i grupper om 10-15 elever.

  • Guidad tur ute i nationalparken, förslagsvis vid nationalparkens huvudentré 3 km från naturum.

  • Guidad tur vid insektsrestaurangen utanför naturum. Guidning om insekter och pollinering vid vår konstinstallation Nectar Lounge.

  • Introduktion. Är ni en större grupp som inte kan delas eller har ni ont om tid kan vi hålla en kort introduktion utanför naturum om nationalparken och naturum. Så tittar ni runt på egen hand därefter.

Beräknad tid

  • En guidad visning i naturum tar 20-30 minuter. Max 10-15 personer per grupp.

  • En guidad tur ute i nationalparken tar cirka 1 timme. Transport ordnar ni själva.

  • En guidad tur vid insektsrestaurangen tar 15-30 minuter.

  • Introduktion, cirka 10 minuter

På egen hand

För förskola till och med gymnasium. Anmäl ert besök innan ni kommer till naturum.

  • Naturum på egen hand

    Naturum har en utställning om Färnebofjärdens rika och unika naturmiljöer både på land och i vatten. Färnebofjärdens nationalpark är en del av Sveriges finaste natur! Här kan ni bland annat läsa om de olika naturmiljöerna, lyssna på hackspettar i hackspettshörnan och hälsa på hos Herr Bäver i hans hydda. I husets bibliotek kan ni fördjupa er bland böcker och tidningar, titta på en film om nationalparken eller bara njuta av den vackra utsikten ut över forsen.

  • Låna lektionssalen för egna aktiviteter

    Lektionssalen har plats för 15 elever. Den är utrustad med projektor, whiteboard och rinnande vatten. Det finns utrustning för utomhusmatlagning, håvning efter småkryp i Dalälven, insamling av småkryp på land och studier av småkryp i stereolupp eller luppburk.
  • Tipspromenad

    Ni kan gå tipspromenad utanför eller inne i naturum. Svara på olika frågor om djur och natur och få en lärorik och spännande upplevelse på samma gång. När ni är klara lämnar ni in svaren i naturum och är med i utlottningen av priser. Eller ta med er frågorna tillbaka till skolan och jobba vidare med materialet där.
  • Vattenlek

    Lek er fram till kunskap om kulturmiljö och naturkrafter, hur vattenkraftverkens reglering av vattenflödena påverkar Dalälvens vattennivåer. Öppen maj-oktober.
  • Insektsrestaurang

    Spana efter våra viktiga insektsvänner - pollinatörerna - i vår konstinstallation Nectar Lounge. Vad kan du själv göra för att hjälpa våra viktiga insekter?
  • Nationalparken eller Granön

    Att uppleva nationalparken på egen hand är också skoj. Vi har flera olika leder med olika längd. Informationsskyltar vid entréerna och längs vägen på två leder. Kontakta naturum för att få kartor och tips på besöksmål. Granön ligger i Gysinge naturreservat, granne med nationalparken.

Bra att veta inför ditt besök

Eftersom ni besöker en nationalpark gäller inte allemansrätten. Skyddad natur har särskilda, starkare regler. Det är viktigt att känna till våra viktigaste föreskrifter/regler i nationalparken. Du får till exempel inte plocka växter, inte bryta kvistar varken från levande eller döda träd eller sätta upp snitslade banor. du får heller inte övernatta eller elda annat än på angivna platser.

Information om reglerna i nationalparken kan du läsa om i våra föreskrifter.

Karta över Färnebofjärdens nationalpark

Öppettider naturum

  • Toaletter

    Toaletter finns inne i naturum och utanför lektionssalen vid Café Udden. I nationalparken finns toaletter vid alla entréer och vid vissa rastplatser.
  • Grillplatser

    Det finns flera möjligheter att sitta och äta eller grilla medhavd lunch vid naturum och ute i Färnebofjärdens nationalpark. Vid alla grillplatser finns ved.
    Kvarnön vid naturum i Gysinge
    Strax intill naturum kan ni bege er över gångbron till den gamla kvarnruinen. Där kan ni lära er mer om hur man förr i tiden använde forsens kraft. På ön finns en grillplats där ni kan avnjuta er matsäck till ljudet av forsens brus.
    Timmersläppet på Mattön
    Från Gysinge kan ni gå några hundra meter över bilbron till Mattön. Till vänster direkt efter broarna finns ett vindskydd med grillplats. Här startar även den 3 kilometer långa leden till nationalparkens huvudentré.
    Nationalparken
    Kring nationalparkens huvudentré i Sevedskvarnsområdet, ca 3 km från naturum, finns flera grillplatser och bänkbord där ni kan tillaga eller avnjuta medhavd lunch. Grillplatser med ved finns vid nationalparkens alla entréer.

  • Badplats

    Vid Gysinge Bruk i Gysinge, strax norr om Wärdshuset finns en badplats med sandstrand och brygga. Parkering finns vid badet.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.