Färnebofjärdens nationalpark

Håll koll på om eldningsförbud råder

Våra tips och rekommendationer.

På sommaren kan detvara stor brandrisk ute i skog och mark på grund av torrt väder.  Det är Länsstyrelser och/eller kommuner som utfärdar eldningsförbud om det behövs. Det är viktigt att veta om eldningsförbud råder eller inte. Det går att hitta aktuell information om brandriskläget på respektive länsstyrelses/kommuns webbplats samt hos kommunernas räddningstjänster.

Färnebofjärdens nationalpark ligger i fyra län (Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala och Västmanlands län) samt fyra kommuner (Sala, Heby, Avestas och Sandvikens kommun). Det kan alltså råda eldningsförbud i hela eller delar av nationalparken. Ett tips är därför att ladda ner mobilappen ”Brandrisk ute”, för att se aktuell brandrisk där just ni befinner er. Sala och Heby kommun har beslutat att eldningsförbud alltid råder om brandrisken är stor (kategori 4) eller mycket stor (kategori 5), vilket syns i appen. För Avesta och Sandvikens kommun gäller den information som finns på respektive kommuns webbplats.