Gotska Sandöns nationalpark
""

När ska du besöka parken

Besökssäsongen börjar i slutet av maj och pågår till början av september. Det går bra att komma ut hela året med egen båt.

Strandfynd. Foto: Magnus Lepschi

Det finns alltid två tillsynsmän på plats året runt men det är ingen guideverksamhet eller service för besökare utanför besökssäsongen.

Våren

Under tidig vår, i mars, föds sälkutar på stränderna och havsörnarna leker över ön. Alfågeln kan ligga i tiotusental utanför ön. Besökssäsongen startar upp i slutet av maj. Många fågelskådare kommer för att uppleva flyttfåglarnas passage via Sandön på sin färd norrut. Bästa platsen för fågelskådning är Bredsandsudde. I Kapellänget fagas höstens löv. Vid Säludden ligger sälar de dagar vinden är sydvästlig. Havet är kallt efter vintern och våren kan ligga ett par veckor efter Gotland.

Sommaren

Öns lövskogar grönskar. Orkidéerna vit skogslilja och purpurknipprot blommar. Smultronen mognar. Större korsnäbb uppträder i stora samlingar vid dammen i Kapellänget och vid fågelbaden i Fyrbyn. Längs stränderna har trutar, måsar, tärnor, strandskator m.m. sina ungar, ejdrarna simmar med sina ungar i havet. Sälarna solar på stenarna vid Säludden. Ibland kan man höra sommargylling och lundsångare i lövskogspartier. Lärkfalken hörs varna i skogarna. Har man tur kan man hitta gula kantareller. Gräset i Kapellänget och kring Gamla gården slås av.

Hösten

Sista turen med passagerarbåten går i början av september. Nu börjar det ofta blåsa och temperaturen sjunker sakta men det är ändå milt beroende på havstemperaturen. Svamp börjar växa i mängder och lingonen är nu mogna. Fåglarna vänder åter mot söder. Havsörnarnas ungar flyger nu runt tillsammans med sina föräldrar.

Vintern

Under vintern ligger ön i vila förutom stränderna där stormarna formar om sand och grus. Bredsandsudde kan ändra skepnad dag för dag. Havsörnarna kan vara talrika runt öns stränder, inte allt för sällan med en skarv i klorna. Är det en kall vinter kan is börja torna upp och tidvis bilda vallar längs öns stränder.