Hamra nationalpark
""

Populär vandring i midsommarnatten

För fjärde året i rad genomfördes en nattvandring i Hamra nationalpark inför midsommarafton. Nattvandringen är ett initiativ från vandringsglada Losbor och har resulterat i ett samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg. Antalet vandrare har ökat för varje år.

Det var drygt 50 personer som laddat med  myggstift och gummistövlar inför årets nattvandring. Regnmolnen hängde tungt över nationalparken  men just innan kl åtta så tittade solen fram och förgyllde kvällen. Hamraledens 10 km bjöd på bitvis tuff  terräng med klättring över stock , sten och vatten . Men några kilometer var också lättvandrad med fin stig längsmed porlande Svartån.  Under vandringen fick vandrarna se tjäder och blommande hjortron.

""
Vandring på stenar över Svartån. Foto Länsstyrelsen

Myrslingans 5km  gav också vandrarna en utmaning med vandring i blöt myr.  Men i gengäld fick de uppleva ett magiskt ljus då dimman sänkte sig över myren under kvällen. Tuvullens vita ax lyste i solnedgången.

När kvällen närmade sig midnatt kändes doften av nykokt kaffe vid huvudentrén där några hade tänt elden och kokat kaffe till deltagarna. Det bjöds på korv att grilla och  kaka till kaffet.

Tack nattvandrarna Eli Hynne och Pia Enocson som planerade och genomförde nattvandringen!