Hamra nationalpark

Skolklasser i Hamra nationalpark

Fredag den 23 maj var det ”nationalparkens dag” i Hamra nationalpark. Där var de flesta av kommunens alla tredjeklassare med respektive lärare, Loos skolas högstadium (som guider) och några andra övriga besökare.

Dagen började med att barnen gick en av slingorna som utgick från Huvudentrén (Myrslingan eller Urskogsslingan). Och längs varje slinga stod elever från Loos högstadium och berättade för barnen om nationalparken. Några av alla saker som eleverna berättade var om: kolmilor, gammal skog, brand skog, myrmark, vattnets väg och brunstgropar.

Klass tre från friskolan Båtbacken, Järvsö. De gick Urskogsslingan. De tyckte det var både kul och bra att få vara i nationalparken denna dag. Mest spännande tyckte de var att en uggla hade sitt bo jättenära en av stigarna. Så när man gick förbi där var man tvungen att smyga och vara knäpp tyst! Sen tyckte de att det var intressant och lite spännande att höra om en kille som gick ner sig i en myr, men som sen blev uppdragen av två kompisar. En sak de inte visste var att rotvältor var farliga och kunde slå tillbaka.
Fikarast i Hamra nationalpark

De gick sen vidare för att äta lite lunch! Vid maten satt Tintin Mikaelsdotter, Emilia Mickesson och Saga Nordén, alla tre från klass 3A, Stenhamre skolan, Ljusdal och åt Pyttipanna.

Vad var det mest spännande ni fick veta nu på guidningen?
- Det var om den köttätande växten Sileshår!

Tjejerna och deras klass hade gått Myrslingan.
Alexander Fredriksson, guide från klass 7, Loos skola.

Hur är det att guida en dag som denna?
- Bra, särskilt idag när det är så fint väder!

Går det bra att prata med barnen?
- Ja, de lyssnar bra och är nyfikna!

Skulle du vilja guida nästa år igen?
- Ja, visst, det skulle vara helt okej.

Dagens yngsta besökare
Meja Andersson, 3 månader.

Dagens yngsta besökare i hamra nationalpark, bebeis 3 månader gammal

På bilden med storasyster Felicia 13 år, som också är guide i nationalparken.

Guiderna fick en timmes lunchrast, då passade några på att både sola och bada i det fina vädret! Efter det väntade ett 2 timmar långt guidningspass för allmänheten. Då fick den som ville komma och bli guidade av Loos ungdomarna. Där från Lillhärdal var Frits och Margit. De hade sett på internet att det var nationalparkens dag och eftersom de var ganska natur intresserade kom de utrustade med kikare och kamera till nationalparken.
- Det var kul och intressant! Vi gillar naturen, det var därför vi flyttade till Sverige, säger Frits.
Frits kommer ursprungligen från Holland och Margit från Tyskland. De fick sin guidning på engelska.

Guidning för allmänheten på eftermiddagen

Text: Evelina Isaksson, guide och elev från Loos skola.