Kosterhavets nationalpark

Naturum Kosterhavet finalist i arkitekttävlingen WAN Awards

Naturum Kosterhavet på Sydkoster kan vinna den prestigefulla arkitekttävlingen WAN Awards. Byggnaden som White har ritat är en av sex finalister till priset för världens bästa träarkitektur. Vinnaren offentliggörs i London den 24 mars.

Naturum Kosterhavets stora fönster mot söder.
Det stora fönstret på naturum Kosterhavet som ger utsikt söderut.

Naturum Kosterhavet är ett besökscentrum till Sveriges första marina nationalpark, i Ekenäs på Sydkoster. Byggnaden kan vinna den internationella utmärkelsen WAN Wood in Architecture Awards som delas ut årligen av tidskriften World Architecture News.

Ulla Antonsson och Mattias Lind på White i Göteborg är de ansvariga arkitekterna:

-Vi har ritat en modern byggnad som smälter in bland de befintliga sjöbodarna i det gamla fiskeläget. Nu känns det extra roligt att vi får det här erkännandet av en meriterad internationell jury och att en byggnad på Sydkoster rankas som en av de sex främsta träbyggnaderna i världen, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White.

I motiveringen skriver juryn: “The architect took great care in ensuring that the building fit in well with its neighbours, small-scale coastal buildings of the fishing village of Ekenäs. The red timber-panelled façade reflects the clean lines of the boathouses and storehouses. The solid timber construction ensures low embodied energy and significantly reduces the CO2 emissions. The roof is also clad in red timber panelling, in a vernacular pitched style. By using diagonal roof ridges, the building has its own personality in relation to the older buildings around it.“

Naturum Kosterhavet innehåller utställningslokaler där besökaren får kunskap om nationalparken, en hörsal samt lokaler för nationalparkens personal. Utställningen är utformad för att den vackra världen under vattenytan ska bli tillgänglig för gästerna.

White har genom åren vunnit flera av Naturvårdsverkets arkitekttävlingar om naturum till nationalparker, naturreservat, biosfärsområden och världsarv i Sverige. Bland annat har White ritat naturum Vänerskärgården vid Läckö slott, naturum Vattenriket i Kristianstad och naturum Höga Kusten vid Skuleberget.