Till innehåll på sidan Sök
Söderåsens nationalpark
En spång som är bred nog för rullstolar med räcke på vänster sida leder in i skogen. Trädstammar är fuktiga och löven har höstfärger.

Inför besöket

Här är lite allmän information som kan vara bra att känna till innan du besöker Söderåsens nationalpark.

Allmänt

Vi har cirka 50 kilometer vandringsleder. Lederna är väl färgmarkerade, en färg per led. Mellan en del av dem finns förbindelseleder markerade med vit färg. De flesta av våra vandringsleder är lättvandrade, några är anpassade för rullstol, rörelsehindrade eller besökare med barnvagn medan några få anses vara svåra att ta sig fram på. Oavsett om du ska gå långt eller kort, på plan mark eller i kuperad terräng är det viktigaste att du förbereder dig!

Vår vandringsledskarta finns att hämta vid något av våra infotorg ute i nationalparken, eller i naturum. På kartan finns bland annat information om ledernas längd och beräknad tidsåtgång att gå respektive led. I naturum får du dagsfärsk information om ledtillstånd, mer detaljerad information om vandringslederna eller tips på andra besöksmål när du redan prövat allt!

Vill du förbereda dig hemma kan vi kan skicka en karta/nationalparksfolder till dig om du kontaktar naturum.

Självguidningshäfte

Det finns självguidningshäften över en del områden i nationalparken. Självguidningshäftena kan antingen vara en vägledning medan du vandrar, eller ett sätt att förbereda dig innan du kommer till nationalparken. Eller varför inte överraska dina vänner genom att läsa på och vara guiden på er vandring? Självguidningshäftena finns tillgängliga i naturum, men vi skickar naturligtvis även våra självguidningshäften till dig om du vill, se kontaktinformation nedan.

Vandringsleder och tillgänglighet

Populärast av våra leder är Kopparhattsrundan och Hjortsprångsrundan. Vill man vara mer för sig själv går det att sätta ihop en egen runda genom att kombinera olika leder eller gå där det inte är så mycket besökare, till exempel Härsnäsrundan eller i Kvärk. Är man riktigt skogsvan och hittar bra kan man gå utanför markerade leder!

Permobil, rullstol och barnvagnslämpliga leder är till exempel Skärdammen runt (grå) och Odensjöpromenaden (svart). Även heldragna och streckade bruna linjer på kartan kan vara lämpliga för mer terränggående barnvagnar att ta sig fram på.
Tänk på att du är i naturen så stenar, rötter, sluttningar, lätta branter och ojämn mark kan förekomma.

Sprickdalen efter Skärdammen är inte lämplig för barnvagn eller rullstol. Med hjälp av kartan kan du säkert hitta en lagom runda, eller fråga i infodisken i naturum så hjälper vi dig gärna.

Toaletter och vatten

Innan du ger dig iväg kan du passa på att gå på toaletten och fylla på din vattenflaska.
Toaletter finns vid naturum i Skäralid, vid parkeringen i Röstånga och i Nackarpsdalen samt vid Kopparhatten, Liagården och Dahlbergs.
Rullstolsanpassade toaletter finns vid naturum i Skäralid, vid parkeringen i Röstånga samt vid Kopparhatten. Toalett med skötbord finns i och vid naturum. Den rullstolsanpassade toaletten i naturum har en brits för vuxna men tyvärr ingen lyfthjälp.

Vatten finns vid naturum i Skäralid och vid parkeringen i Röstånga.
Vattnet i brunnarna vid Liagården och Dahlbergs provtas inte för att se om de håller dricksvattenkvalitet och brunnarna kan sina beroende på hur mycket det regnat. Det är därför alltid bra att ta med eget vatten och vattenflaska hemifrån.

 

Kontaktinformation om du har frågor, vill beställa folder eller häften eller om du stött på problem längs leder...