Stenshuvuds nationalpark

Guldkronan på plats

Stenshuvuds nationalpark placerar ut en guldkrona för att förnya och förbättra informationen inom nationalparken. Guldkronan är en symbol för nationalparkerna. I Sveriges nationalparker pågår just nu ett arbete för att göra dem mer kända och öka antalet besök.

Guldkronan i Stenshuvuds nationalpark är placerad vid huvudentrén invid naturum. Den är 2,4 meter i diameter och klädd i bladguld. I markören står namnet på nationalparken. Från guldkronan har man en god utsikt över rastängen och havet.

Den andra kronan i Sverige

Sverige har idag 29 nationalparker som är kronjuvelerna bland den skyddade naturen i landet. För att göra nationalparkerna mer kända och lyfta fram nationalparkerna som Sveriges vackraste natur, har Naturvårdsverket tagit fram guldkronan som en ny symbol för nationalparkerna. Guldkronan på Stenshuvud är den andra som sätts upp. Den vita kronan på blå botten används av övrig skyddad natur.

Sydligaste nationalparken

Stenshuvuds nationalpark bildades 1986 och är 400 hektar stor. Det är Sveriges sydligaste nationalpark, känd för sin artrikedom.

– Många besökare kommer hit året runt för att njuta av utsikten från Stenshuvuds topp. Om sommaren är det populärt att bada och sola på den kritvita stranden, säger Ida Lundqvist, naturumvärd på Länsstyrelsen Skåne.

Arbetet med att införa det nya varumärket i Stenshuvuds nationalpark beräknas vara klart våren 2016, och kommer då att invigas i samband med Stenshuvuds 30-års jubileum.

Kontakt

Evelina Selander, ansvarig på Naturvårdsverket för arbetet med varumärket Sveriges nationalparker, 010-69 81568 evelina.selander@naturvardsverket.se

Ida Lundqvist, Naturvägledare Stenshuvuds nationalpark, 0414-708 82, 010-224 14 76

Ida.lundqvist@lansstyrelsen.se