Till innehåll på sidan Sök
Fulufjällets nationalpark

5 frågor till Tommy Lönnebacke vid Rösjöstugorna

Tommy Lönnebacke har tagit över driften av Rösjöstugorna uppe på Fulufjället. Här finns totalt 32 bäddar, tältplatser samt båt- och kanotuthyrning och en fin bastu. Just idag håller Tommy på att köra ut ved för att täcka årets behov.

Tommy Lönnebacke
Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag är en riktig outdoorfanatiker och arbetat mer eller mindre heltid i fiskbranschen de senaste 21 åren. På sista tiden har jag arbetet mycket med att utveckla kajakfiske och berätta om det på mina nättidningar och även internationella magasin, främst i USA. Kajakfisket är den snabbast växande fisketrenden där man använder en bredare och stabilare kajak som det även går att stå i och kan då ersätta en båt.

Varför valde du Fulufjället?

– Det är en magisk miljö uppe på Fulufjället. Jag gillar den här typen av natur, det är vacker vandring och fin miljö att fotografera i. Och att det är bra fiske gör det inte sämre. Men det var en slump att jag sökte det här. Jag såg annonsen om ny entreprenör när en kompis delade ett facebookinlägg.

–  Det är fantastiskt att det går att driva ett modernt företag här uppe med bara solpaneler. Det går att laga mat och nu har jag mobilt internet som fungerar hyfsat, och kan ha både kassabetalning och Swisch.

Hur vill du utveckla verksamheten vid Rösjöstugorna?

–  Många av gästerna kommer från år till år. Men jag vill också locka nya människor, gärna i grupper. I september har vi en naturfotokurs som redan är nästan fullbokad. Vi funderar också på att testa med att ha singelhelger vid Rösjön.

–  En av Sveriges största grossister av fiskeutrustning kommer också hit i år och testar nästa års sortiment. De tycker att Fulufjället är perfekt att åka till. Jag har också en webbplats för Rösjöstugorna och är dagligen aktiv på sociala medier. Jag vill att Fulufjället blir lite mindre anonymt.

Vilken är din favoritplats i parken?

– Jag gillar Lorthån. Det är ett mysigt litet vattendrag som det är trevligt att vandra längs, och fiska i.

Hur kan hela Fulufjället bli ett attraktivare besöksmål?

– Det är viktigt att hitta samarbetsvägar mellan alla aktörer istället för att alla arbetar var för sig. Hela närområdet måste samverka för att det ska bli bra. Till exempel samarbeten mellan guider. Förr drev jag ett av fyra hotell i Grangärdetrakten och alla drog åt olika håll. Men efter att vi började samverka ökade alla omsättningen.

– Det är massor av besökare vid naturum, men kan vi locka upp dem på fjället så får vi dem också att stanna längre i området. Men vi saknar anordningar för att ta emot grupper av besökare, för det går inte att laga mat till flera inne i stugorna, eller vid vindskydden. En enkel lösning vore grillplatser och bänkar under ett större tak där många kan sitta. Gärna på flera platser över fjället så att det går att göra olika stopp. Som det är nu lockas folk in i stugorna, men det vore trevligare att umgås ute istället.

 

Läs mer om Rösjöstugorna på www.rosjostugorna.se och på facebook.com/rosjostugorna.

Läs mer om stugor i Fulufjället här.

Tommy skriver i sina fiskemagasin kajakfiskemagasinet.se och kayakfish.eu.