Till innehåll på sidan Sök
Hamra nationalpark

Program 2021

I år kan vi inte erbjuda guidade turer i samma utsträckning som tidigare år men du kan upptäcka området på egen hand. Här kan du uppleva myrarna, vandra i den orörda urskogen eller vid hällarna längs vattendragen. För matpausen finns det eldplatser och tillgång till ved vid huvud-, myr och svartåentrén.

Om upplevelsen

Utsiktplatsen vid Svansjön

Från huvudentrén tar du dig lätt via en bredd ramp fram till utsiktplatsen i gammelskogen som ger dig bra utsikt över sjön. Hit går det bra att ta sig med rullstol och barnvagn.
Utsiktstornet vid Myrentrén Du får gå 50 meter via en spång. Från tornet får du en fin utsikt över myrlandskapet.

Urbergsbassängen

Från Svartåentrén går du 10 min längs smal stig över rötter och sten och kommer till bro över ån. Här finns Svartåns största bassäng som istiderna har gröpt ut ur berget. De blankslipade hällarna längs ån är som gjorda för matsäckspauser och spana efter djur.

Urskogsslingan, 2 eller 3 kilometer

Urskogsslingan tar dig rakt in i urskogen. Träd har växt upp av sig själv och skapar sin egen ordning. Träd får bli urgamla och när de dör trillar de omkull, ibland huller och buller.

Vandring under Loosveckan - måndag 19 juli

I samarbete med Loosgruvan.

I samband med Loosveckan bjuder vi på en guidad vandring längs hällar och urbassänger vid Svartån i Hamra nationalpark. Svartåns ådal skapades av istiderna, som fortfarande gör sig påminda i form av tjärnar och släta hällar längs med ån.

Guidningen är gratis och utgår från Svartåentrén. Turen går längs smalare naturstigar där underlaget är ojämnt, stenigt (blockigt) och blött. Guidningarna tar cirka 2 tim, är gratis och äger rum i området kring Svartåentrén. Kläder efter väder. Kängor eller stövlar rekommenderas då det bitvis är blött. I och med de rådande läget kring Covid19 kan vi endast erbjuda ett begränsat antal deltagare.

Vi erbjuder en guidning, välj mellan två olika tider:
Följ med på Svartåslingan genom gammal skog och gå på blankslipade hällor utmed en å. Hällorna är som gjorda för matsäckspauser eller för att spana efter utter och strömstare i forsvirvlarna.

kl 10-12 Guidning längs med Svartåslingan
kl 13-15 Guidning längs med Svartåslingan

Håll avstånd
Vi har mindre grupper vid våra aktiviteter för att kunna hålla avstånd till varandra. Aktiviteten kan komma att ställas in med kort varsel om restriktionerna ändras.

Anmälan till en guidad tur
Begränsat antal platser, föranmälan senast måndagen 9 juli till farnebofjarden@lansstyrelsen.se eller 010-225 15 16. Meddela vilken tid du följa med på en guidning, kl 10-12 eller 13-15.

Hitta till Svartån
Koordinater (WGS84) Lat: 61. 7410 Lon: 14.9262
Från Rullbo - sväng vänster direkt efter bron in på vägen mot Svartåvallen. Därifrån är det skyltat mot Svartåentrén.
Följ riksväg E45 mellan Orsa och Sveg. Sväng av vid Fågelsjö, enligt skylten mot Hamra nationalpark. Sväng höger mot huvudentrén mot Hamra nationalpark och därifrån är det skyltat mot Svartåentrén.

Fasor och frihetslängtan i Finnskogen - berättarafton- lördag 11 september kl 19

Under kvällen kommer kulturjournalisten Gunilla Kindstrand berätta om finnarnas föreställningar, om frånvarande läkare, farsoter och hemmabotaren ”Kulpungen”. Du får också lyssna på berättelser från den fantastiska bygdekrönikören Klara Larsson som rapporterade från Hamra och Los för LjusdalsPosten på 1950-talet. Samling vid huvudentréen. Ta med dig varma kläder, matsäck och en stol. Ingen kostnad. Begränsat antal deltagare.

Föranmälan senast 10 sept till:
farnebofjarden@lansstyrelsen.se eller 010-225 15 16.

Affisch Fasor och frihetslängtan berättarafton

Håll i, håll ut och håll avstånd

Håll avstånd även utomhus. Stanna hemma om du har symtom.

Aktiviteterna kan komma att ställas in med kort varsel om
restriktionerna ändras.

Program Hamra nationalpark 2021

Välkommen till Hamra nationalpark!

Tid

Hela året

×