I havet
Vattnen runt Koster gömmer många djur och alger som inte förekommer någon annanstans i svenska hav. Här finns bland annat ett av Sveriges två kända korallrev.
Revet utgör en värdefull livsmiljö för hundratals arter och den artrikedom som finns i dess skrymslen och vrår kan mäta sig med de tropiska revens. Här finns svampdjur, armfotingar, sjöpungar, ormstjärnor, krabbor och mycket mer. Ett ungefär lika stort rev upptäcktes våren 2013 öster om Väderöarna på 90 meters djup.
6000 arter lever här
Kosterhavet består av allt från grunda ålgräsängar till djupa hårdbottnar och är ovanligt rika på djur, växter och alger. I de långgrunda vikarna, på de klippiga stränderna, och i alla de miljöer vi förknippar med Bohuskusten lever omkring 6 000 olika arter. Närmare 300 av dem finns inte någon annanstans i Sverige.
Tillräckligt salt vatten
Artrikedomen beror på att vattnet är tillräckligt salt för att många havslevande djur, växter och alger ska trivas. De djupa och brant sluttande klippväggarna i Kosterfjordens djupränna liknar dessutom miljöerna långt ute i Atlanten, vilket gör att många arter som annars bara finns där även lever i Kosterfjordens djup.
Lima-musslan
Acesta excavata, som är den största musslan i området och kan bli 20 cm lång.
Fotbollssvampen
Geodia baretti, tillhör ett slags djur som kallas svampdjur eller spongier. Den kan bli en halvmeter i diameter och 24 kg tung. Kosterhavet är Sveriges bästa svampställe – under vattnet. Omkring 60 arter har sin enda kända förekomst här.
Kosterpiprensaren
Kophobelemnon stelliferum, är ett koralldjur som inte finns någon annanstans i Sverige. Den står på bottnen och kan bli närmare 75 cm hög. Större delen är dock nedgrävd i bottnen.
Armfotingen
Macandrevia cranium är en sorts musselliknande djur som lever fastsittande på klippor och andra hårda ytor. Armfotingar är en mycket gammal djurgrupp som har funnits i över 500 miljoner år. Man skulle kunna kalla dem för ett ”levande fossil”.
Ögonkorallen
Lophelia pertusa, är vårt lands enda revbildande stenkorall. Den finns bara i Koster-Väderöfjorden. Revet i Säcken i nordöstra delen av nationalparken ligger på 85 meters djup och är cirka 5000 kvadratmeter stort. I dag återstår bara omkring 300 kvadratmeter levande ögonkorall, resten är kalkskelett från äldre, död korall.
Innanför Väderöarna finns också ett levande rev. Det är ungefär lika stort.
Den gröna skedmasken
Bonellia viridis, finns på några få platser i Kosterhavet. Honorna kan bli upp till 1,5 meter långa med svalget utsträckt. Larverna blir antingen hannar eller honor beroende på var de hamnar. En larv som råkar dala ner på en hona utvecklas till hanne, men hamnar den istället på bottnen blir den en hona. Hannarna är små och lever som parasiter på honorna.
Dela med dina vänner
Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.