Sarek nationalpark
Vy över ett snöklätt Boarek sameviste i Sarek nationalpark med fjället bakom och blå himmel.Foto: Laponiatjuottjudus

Människan

"Som nygifta flyttade Jovva och jag med rajd de första sju åren. Det var ju så spännande! Renarna! Vi gick från Sáltoluokta till Sijddojávrre, senare till Låvdak. När Fiskflyg kom kunde man börja flyga upp och det blev lättare att ta småbarnen med sig."

Anna-Maria Spiik berättar i boken "Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna" av Lilian Ryd om hur de flyttade genom Sarek till sommarbeteslanden i Padjelanta/Badjelánnda.

I Boarek i Sarek har samebyn Jåhkågaska tjiellde ett vår- och höstviste. Innan flyget började att nyttjas till att flytta upp till de vistena i fjällvärlden flyttade samerna med renrajder. De sista renrajderna genom Sarek och Padjelanta/Badjelánnda gick under 1960-talet. 

Området är sommarbetesland för tre samebyar. Samebyn är både en ekonomisk samarbetsform och ett bestämt landområde. Inom detta område får medlemmarna i samebyn bedriva renskötsel. I delar av området får medlemmarna dessutom fiska, jaga och man har också rätt att uppföra stugor och anläggningar för rennäringen samt ta bränsle och byggnadsvirke för husbehov och slöjdvirke. 

Under sommarmånaderna samlar samebyarna in sina renar till kalvmärkning.

Vid porten av Sarek ligger också det lilla hemmanet Aktse. Här passerar Kungsleden. I Aktse har familjen Länta bott i generationer där de har försörjt sig på jakt, fisk och boskapsskötsel. Idag ansvarar de för båttrafiken vid Aktse.  

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.