Skuleskogens nationalpark
En träplattform med utsikt mot en färggrann solnedgång.Foto: Fabiola de Graaf

Tillgänglighet

Terrängen i Skuleskogen är mycket kuperad. Många av vandringslederna är därför branta och krävande att vandra. Det finns dock vissa leder som är lite enklare. Det finns även tillgänglighetsanpassningar vid entréerna som gör det möjligt för dig med en funktionsvariation att uppleva nationalparken.

Leder i olika svårighetsgrad

I Skuleskogen finns det flera mil vandringsleder. Eftersom terrängen är kuperad och bergig är många av lederna krävande att vandra. Många erfarna vandrare tycker att lederna i nationalparken är ovanligt utmanande. Se därför till att ha gott om tid på dig och ta med dig vatten och fika.

Leden mellan Entré Syd och Nord längs kusten (kuststigen) är lite lättare att vandra än övriga leder i nationalparken. Den passar därför bättre för dig som inte vill ha så kuperad terräng, eller för dig som vandrar med mindre barn.

Tillgänglighetsanpassningar

Alla tre entréerna till nationalparken har vissa tillgänglighetsanpassningar. Från parkeringarna vid respektive entré leder träramper till stora informationsdäck där det också finns bänkar under tak, vid Entré Väst och Nord även grillplatser. I anslutning till entréerna finns även mulltoaletter anpassade för rullstolsburna. 

Tänk på! Entrédäcken och träramperna snöröjs inte vintertid - så då är de ej tillgängliga. Vid Entré Väst ligger snön kvar länge på våren, ofta in i maj.

Entré Väst

Vid Entré Väst finns en cirka 600 meter lång tillgänglighetsanpassad gångväg med träramp eller bred grusad stig. Den leder ut till en utsiktsplattform med fantastisk utsikt över nationalparken (se toppbild).

Ett informationsdäck med bänkar, grillplats och tak.

Det tillgänglighetsanpassade informationsdäcket vid Entré Väst med bänkar och grillplats. Trärampen leder vidare till utsiktsplattformen längre bort. Foto: Johan Uebel

Entré Syd

Vid Entré Syd kan rullstolsburna och andra med svårare funktionsvariationer köra ytterligare en bit ner mot Kälsviken till en parkering med två platser. Vägen är bommad. Nyckel kvitteras ut på naturum Höga Kusten (tel: 0613-700 200). Parkeringstillstånd för rörelsehindrade krävs för att få låna nyckeln. Tänk på att höra av dig i god tid innan och att du behöver hämta nyckeln under naturums öppettider.

Från handikapparkeringen leder en bred, grusad gångväg vidare ner till Kälsviken. Här finns vindskydd, grillplats och mulltoalett som också är tillgänglighetsanpassade.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.