Söderåsens nationalpark
En höstig bild med ett par som går med en vit hund på naturstigen. En äldre dam läser på en informationstavla som stor längsmed naturstigen. Stigen ringlar sig längs med vattnet och man ser träd i bakgrunden.

Guida dig själv i parken

Guida dig själv. Eller hela släkten. När du vill.

Om upplevelsen

Ta hjälp av våra guidehäften. Ladda ned, skriv ut, vik på mitten och häfta. Går även att köpa för 10 kr i naturum Söderåsen, huvudentrén i Skäralid.

Skärdammen & Skäralid; 1 km, går i naturums närområde och in i Skäralidsdalens mynning. Utgår från naturum. Hög tillgänglighet.

Guida dig själv Skärdammen (pdf)

Kopparhattsrundan; 4 km, går genom den trolska Skäralidsdalen och vidare upp på den norra platån. Passerar den kända utsikten Kopparhatten. Utgår från naturum.

Guida dig själv Kopparhattsrundan (pdf)

Hjortsprånget; 2 km tur och retur. Hisnande utsikt över Skäralidsdalen på södra platån. Utgår från naturum.

Guida dig själv Hjortsprånget (pdf)

Kopparhatten; välkänd utsiktspunkt, ligger 1,2 km från naturum. Nås till fots eller med bil. Hög tillgänglighet.

Guida dig själv Kopparhatten (pdf)

Odensjön & Nackarpsdalen; 2 km, går till den mytomspunna sjön. Utgår från nationalparksentrén i Röstånga - 5 km söder om Skäralid. Hög tillgänglighet.

Guida dig själv NackarpOdensjön (pdf)

Vulkanen Rallaté; basaltkupp/vulkanrest, ligger 1,5 km söder om naturum, utmed väg 13/108. Från parkeringsfickan väster om vägen är det ytterligare 75 meter. Håll utkik efter dike.

Guida dig själv Rallate (pdf)

Barnvänligt? Häftena Vicke Vattendroppe och Söderåsen är skrivna på lite lättare svenska. Båda rundorna går runt Naturstigen (knappt 1 km).

Eller upptäck nationalparken med hjälp av vår Söderåsen-app (för iPhone och Android, sök på ”Söderåsen” i App Store/Play)? Samma rundor som ovan.

På våra lärorika tipsrundor runt Skärdammen behövs varken penna eller tipskupong! Olika teman under året.

Om du kommer hit när naturum är öppet kan du låna GPS och karta för att gå på geologisk skattjakt längs Skåneleden, mellan Skäralid och Röstånga!

Skattkartan kan också laddas ner här

Du kan låna ljudguide för att bli vägledd genom utställningen. Här finns också fördjupningsblad om utställningens olika delar.

Hela året