Söderåsens nationalpark
En höstig bild med ett par som går med en vit hund på naturstigen. En äldre dam läser på en informationstavla som står längsmed naturstigen. Stigen ringlar sig längs med vattnet och man ser träd i bakgrunden.Foto: Länsstyrelsen Skåne

Vandring och vandringsleder.

Det finns många sätt att uppleva naturen i Söderåsens nationalpark, oavsett om du är van vandrare eller om du är ute för första gången... på egen hand eller med ett självguidningshäfte...

Om upplevelsen

Vår vandringsledskarta finns att hämta vid något av våra infotorg ute i nationalparken, eller i naturum.  Du kan också ladda ner den här.


I naturum kan du få dagsfärsk information om ledtillstånd, mer detaljerad information om vandringslederna eller tips på andra besöksmål när du redan prövat allt!


Det finns en folder med karta för vandringar med barnvagn i nationalparken.
Det finns olika vandringsalternativ från Skäralid i norr till Röstånga i söder.
Ladda ner foldern här eller hämta den i naturum.

Det finns olika svårighetsgrad på våra vandringsleder. Lederna är graderade enligt följande:

Tillgänglig med ledsagare
Lättare vandringsled
Svårare vandringsled

Start från Skäralid

Det finns olika startpunkter för våra vandringsleder. Startar du i Skäralid, vid naturum, kan du välja följande leder...

(GråSkärdammen runt

Längd 900 meter, cirka 20 minuter.
Lättgången promenadled runt Skärdammen och en liten bit in i Skäralidsdalen, tillgänglighetsanpassad för rullstol eller barnvagn.
Du får en introduktion till nationalparken, till Skäralid och Söderåsens kulturhistoria på informationsskyltar som finns längs leden. 

(Gul) Kopparhattsrundan

Längd 4 kilometer, cirka 90 minuter.
Relativt lättgången vandringsled men inte lämplig för barnvagnar.
Leden går 2 kilometer genom den trolska sprickdalen och vidare upp på den norra platån där leden på väg tillbaka mot Skäralid passerar utsiktsplatsen Kopparhatten.
Vandringen inkluderar en höjdskillnad på 90 meter och 200 trappsteg.
Modest lutning på upp/nergångar.

Kopparhatten och området runtomkring har en egen liten historia med bland annat kaféverksamhet. Kaféet på Kopparhatten stängde 1966.
Kopparhatten ligger 1 kilometer från naturum, kan nås med bil och har hög tillgänglighet.

(Röd) Liakroksrundan

Längd 7,2 kilometer, cirka 120 minuter.
Relativt lättgången vandringsled. Hela leden är uppe på åsen där du vandrar i bokskog förbi torpruiner och beteshagar. Liakroksrundan kan anpassas i längd genom att du väljer vit genväg/förbindelseled eller vandrar på gamla skogsbilvägar.
Leden börjar och slutar nedanför trappan i Skäralid men du kan starta din vandring uppe på berget, om du kör bil upp. Flera parkeringsmöjligheter och startpunkter finns. Väljer du att starta din vandring uppe på berget kan delar av Liakroksrundan vara lämplig för mer terränggående barnvagn. Det finns svårpasserbara delar.
Startar du vid naturum börjar och avslutas vandringen med en trappa med 200 trappsteg. Fråga i infodisken i naturum för detaljer.

(Blå) Hjortsprångsrundan

Längd 7,7 kilometer, cirka 180 minuter.
En lite besvärligare vandringsled med branta upp/nergångar. Passar inte för barnvagnar.
Leden går 4 kilometer genom den trolska sprickdalen och vidare upp på den södra platån där den på väg tillbaka mot Skäralid passerar utsiktspunkterna Lierna och Hjortsprånget.

En del av leden (cirka 500 meter) är stenbelagd med grova stenar. Inkluderar 90 meters höjdskillnad där delar av upp/nergången har en "trappa" för att lättare komma upp/nerför.

Den övre (platådelen) av Hjortsprångsrundan kan promeneras med barnvagn, men man får då ta en annan väg upp för berget alternativt köra upp för Serpentinvägen och parkera exempelvis vid Liagårdsparkeringen. Fråga i infodisken i naturum för detaljer.

Hjortsprånget (även kallad Hjortakniben) har fått namn efter en gammal jaktmetod från Stenåldern, är en speciell utsiktsplats.

Start från Röstånga

Om du startar i Röstånga kan du välja någon av följande leder...

(Svart) Odensjöpromenaden

Längd 1,2 kilometer enkel väg, cirka 20 minuter.
Lättgången promenadväg som är tillgänglighetsanpassad för rullstol och barnvagn men som inleds med en kort sluttande backe vid turistinformationen i Röstånga.
Leden går i Nackarpsdalen med ängar, hagar och bokskog, och slutar vid stranden av den mytomspunna Odensjön. (Samma väg tillbaka). Passa på att bada i Odensjön, om vädret tillåter. Odensjön är en källsjö där allt vatten i sjön kommer från berggrunden under sjön!

(Lila) Nackarpsrundan

Längd 4,3 kilometer, cirka 90 minuter.
Relativt lättgången vandringsled som inleds med en kort sluttande backe vid turistinformationen i Röstånga. Leden är inte lämplig för barnvagn då det finns lite branta partier.
Leden går i bokskog och passerar förbi hagar och ängar och inkluderar en höjdskillnad på cirka 40 meter. Fin utsikt över Odensjön och man kan, om man följer vit förbindelseled, även komma ner till Odensjön.

Nackarpsdalen och Odensjön har under långa tider varit populära besöksmål för invånarna kring orten Röstånga. Odensjön är en uppskattad bad- och fiskeplats. (Fiskekort krävs och köps på Ica i Röstånga)

(Gul med vit prick) Blinkarpsrundan

Längd 7,2 kilometer ca 120 minuter

En längre varierad vandringsled där du får promenera både innanför och utanför nationalparkens gränser. Här kan du njuta av lugnet bortanför de mer besökta delarna av nationalparken och det är inte alls omöjligt att du träffar på en flock hjortar.
Leden tar dig genom olika typer av skogs- och hagmarker på både grusvägar och skogsstigar. Den passerar även genom en hage där det går kor på sommarhalvåret.
Om du vill ta en springtur i nationalparken är denna led ett bra alternativ.

(Blå med vit prick) Odensjöutsikten

Längd 2,6 kilometer
ca 45 minuter

En lättpromenerad kortare slinga på stig och skogsväg som bjuder på vacker utsikt över Odensjön. Den följer samma väg fram och tillbaka genom bokskogen mellan idrottsplatsen och sjön, för att sedan kompletteras med en slinga ovanför Odensjöns rasbranter.

Det går bra att gå med barnvagn fram och tillbaka till utsiktsplatsen.
Följ någon av de vitmarkerade förbindelselederna för att komma ner till rastplatsen vid sjön.

Start från Härsnäs 

Om du startar i Härsnäs, (parkering N 56°1'16,927" E 13°15'55,557"), kan du vandra i de mellersta delarna av nationalparken.

(Grön) Härsnäsrundan

Längd 4,9 kilometer, cirka 90 minuter.
Lättgången vandringsled. Leden går i lövskog av varierande ålder och artsammansättning, passerar över bäckar och en och annan stengärdsgård. Stora delar av leden är lämplig för mer terränggående barnvagn, men det finns några svårpasserbara ställen. Fråga i infodisken för detaljer.

Skåneleden: Ås-till-ås-leden (Orange)

Totalt 13 kilometer, cirka 240 minuter uppdelat på två sträckor med olika svårighetsgrad.

Röstånga till Skäralid. 7 kilometer, ca 120 minuter.

Skäralid till Klåveröd, 5,7 kilometer, ca 120 minuter.

Du har fin utsikt över Odensjön (vid Röstånga) och Kopparhatten (vid Skäralid).
Du vandrar i bokskog med varierande terräng, förbi torp, hagar och utsiktsplatser.
Man kan ta en avstickare till Ugglerödsdalens utsiktsplats eller titta på vulkanen Rallaté.

Det finns busshållplatser längs med den södra delen av leden, från Röstånga till Skäralid, där man kan hoppa på eller av vid olika hållplatser om man tar sig ut till väg 13/108.
Busslinje 518 mellan Stehag och Klippan.

Vulkanen Rallaté, eller snarare resterna av den, kan besökas med en liten avstickare från Skåneleden. Det är cirka 110 miljoner år sedan vulkanen var aktiv och idag syns bara förstelnad lava i form av basaltpelare.

Vi arbetar på att göra vårt material för nedladdning  tillgänglighetsanpassat för skärmläsare. Hör gärna av dig till oss om det inte fungerar.

Vill du förbereda dig hemma?

Mot betalning av portot kan vi skicka en nationalparksfolder med karta eller ett självguidningshäfte per post hem till dig.
Skicka gärna e-post till naturum och ange postadress och vilket självguidningshäfte du vill ha.

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter naturum Söderåsen är:

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.