Till innehåll på sidan Sök
Söderåsens nationalpark
En höstig bild med ett par som går med en vit hund på naturstigen. En äldre dam läser på en informationstavla som står längsmed naturstigen. Stigen ringlar sig längs med vattnet och man ser träd i bakgrunden.

Vandring och vandringsleder.

Det finns många sätt att uppleva naturen i Söderåsens nationalpark, oavsett om du är van vandrare eller om du är ute för första gången... på egen hand eller med ett självguidningshäfte...

Om upplevelsen

Vår vandringsledskarta finns att hämta vid något av våra infotorg ute i nationalparken, eller i naturum.  

I naturum kan du få dagsfärsk information om ledtillstånd, mer detaljerad information om vandringslederna eller tips på andra besöksmål när du redan prövat allt!

Nu finns det en folder för vandringar med barnvagn. Det finns olika leder, från norr till söder i nationalparken.

Vill du förbereda dig hemma?
Vi skickar gärna en karta/nationalparksfolder till dig eller självguidningshäfte. Kontakta naturum.
Kom ihåg att skriva postadress så vi vet var vi ska skicka häften eller karta.!

Vi arbetar på att göra vårt material för nedladdning  tillgänglighetsanpassat för skärmläsare. Fungerar det inte skickar vi gärna ett häfte till dig.

Det finns olika startpunkter för våra vandringsleder. Startar du i Skäralid, vid naturum, kan du välja följande leder...

grå hexagon (GråSkärdammen runt. Längd 900 meter, cirka 20 minuter.
Lättgången promenadled runt Skärdammen och en liten bit in i Skäralidsdalen, tillgänglighetsanpassad för rullstol eller barnvagn.
Du får en introduktion till nationalparken, till Skäralid och Söderåsens kulturhistoria på informationsskyltar som finns längs leden. 

 

gul hexagon (Gul) Kopparhattsrundan. Längd 4 kilometer, cirka 90 minuter.
Relativt lättgången vandringsled men inte lämplig för barnvagnar.
Leden går 2 kilometer genom den trolska sprickdalen och vidare upp på den norra platån där leden på väg tillbaka mot Skäralid passerar utsiktsplatsen Kopparhatten.
Vandringen inkluderar en höjdskillnad på 90 meter och 200 trappsteg.
Modest lutning på upp/nergångar.

Kopparhatten och området runtomkring har en egen liten historia med bland annat kaféverksamhet. Kaféet på Kopparhatten stängde 1966.
Kopparhatten ligger 1 kilometer från naturum, kan nås med bil och har hög tillgänglighet.

 

röd hexagon (Röd) Liakroksrundan. Längd 7,2 kilometer, cirka 120 minuter.
Relativt lättgången vandringsled. Hela leden är uppe på åsen där du vandrar i bokskog förbi torpruiner och beteshagar. Liakroksrundan kan anpassas i längd genom att du väljer vit genväg/förbindelseled eller vandrar på gamla skogsbilvägar.
Leden börjar och slutar nedanför trappan i Skäralid men du kan starta din vandring uppe på berget, om du kör bil upp. Flera parkeringsmöjligheter och startpunkter finns. Väljer du att starta din vandring uppe på berget kan delar av Liakroksrundan vara lämplig för mer terränggående barnvagn. Det finns svårpasserbara delar.
Startar du vid naturum börjar och avslutas vandringen med en trappa med 200 trappsteg. Fråga i infodisken i naturum för detaljer.

blå hexagon (Blå) Hjortsprångsrundan. Längd 7,7 kilometer, cirka 180 minuter.
En lite besvärligare vandringsled med branta upp/nergångar. Passar inte för barnvagnar.
Leden går 4 kilometer genom den trolska sprickdalen och vidare upp på den södra platån där den på väg tillbaka mot Skäralid passerar utsiktspunkterna Lierna och Hjortsprånget.
En del av leden (cirka 500meter) är stenbelagd med grova stenar. Inkluderar 90 meters höjdskillnad där delar av upp/nergången har en "trappa" för att lättare komma upp/nerför.
Den övre (platådelen) av Hjortsprångsrundan kan promeneras med barnvagn, men man får då ta en annan väg upp för berget alternativt köra upp för Serpentinvägen och parkera exempelvis vid Liagårdsparkeringen. Fråga i infodisken i naturum för detaljer.

Hjortsprånget (även kallad Hjortakniben) har fått namn efter en gammal jaktmetod från Stenåldern, är en speciell utsiktsplats.


Om du startar i Röstånga kan du välja någon av följande leder...

svart hexagon (Svart) Odensjöpromenaden. Längd 1,2 kilometer enkel väg, cirka 20 minuter.
Lättgången promenadväg som är tillgänglighetsanpassad för rullstol och barnvagn men som inleds med en kort sluttande backe vid turistinformationen i Röstånga.
Leden går i Nackarpsdalen med ängar, hagar och bokskog, och slutar vid stranden av den mytomspunna Odensjön. (Samma väg tillbaka). Passa på att bada i Odensjön, om vädret tillåter. Odensjön är en källsjö där allt vatten i sjön kommer från berggrunden under sjön!

lila hexagon (Lila) Nackarpsrundan. Längd 4,3 kilometer, cirka 90 minuter.
Relativt lättgången vandringsled som inleds med en kort sluttande backe vid turistinformationen i Röstånga. Leden är inte lämplig för barnvagn då det finns lite branta partier.
Leden går i bokskog och passerar förbi hagar och ängar och inkluderar en höjdskillnad på cirka 40 meter. Fin utsikt över Odensjön och man kan, om man följer vit förbindelseled, även komma ner till Odensjön.

Nackarpsdalen och Odensjön har under långa tider varit populära besöksmål för invånarna kring orten Röstånga. Odensjön är en uppskattad bad- och fiskeplats. (Fiskekort krävs och köps på Ica i Röstånga)

 

Om du startar i Härsnäs, (parkering N 56°1'16,927" E 13°15'55,557"), kan du vandra i de mellersta delarna av nationalparken.

grön hexagon (Grön) Härsnäsrundan. Längd 4,9 kilometer, cirka 90 minuter.
Lättgången vandringsled. Leden går i lövskog av varierande ålder och artsammansättning, passerar över bäckar och en och annan stengärdsgård. Stora delar av leden är lämplig för mer terränggående barnvagn, men det finns några svårpasserbara ställen. Fråga i infodisken för detaljer.

 


orange kvadrat Skåneleden: Ås-till-ås-leden (Orange) 13 kilometer, cirka 240 minuter.
En långvandringsled med två etapper som går genom nationalparken, från
Röstånga i sydost, via Skäralid (med naturum och säsongsöppen restaurang) till Klåveröd i nordväst.
Du har fin utsikt över Odensjön (vid Röstånga) och Kopparhatten (vid Skäralid).
Du vandrar i bokskog med varierande terräng, förbi torp, hagar och utsiktsplatser.
Man kan ta en avstickare till Ugglerödsdalens utsiktsplats eller titta på vulkanen Rallaté.
Det finns busshållplatser längs med den södra delen av leden, från Röstånga till Skäralid, där man kan hoppa på/av vid olika hållplatser om man tar sig ut till väg 13/108. Busslinje 518 mellan Stehag och Klippan.

Vulkanen Rallaté, eller snarare resterna av den, kan besökas med en liten avstickare från Skåneleden. Det är cirka 110 miljoner år sedan vulkanen var aktiv och idag syns bara förstelnad lava i form av basaltpelare.


Kontaktuppgifter naturum Söderåsen: 

Kom ihåg namn, adress och vilket/vilka häften du vill beställa.

Tid

Hela året

×