Till innehåll på sidan Sök
Tyresta nationalpark

Med anledning av corona

Viktig information till dig som ska besöka Tyresta nationalpark.

Senast uppdaterad 2021-06-07

Naturum 

Naturum har åter öppet med max 30 besökare i utställningslokalen. Naturvägledning och kartförsäljning erbjuds även utomhus under helgerna. Vissa guidade turer, vandringar och barnaktiviter erbjuds utomhus, se vårt sommarprogram.

Vi måste också meddela att vi inte kommer att arrangera något firande av valborg och midsommar 2021.

Trångt vid eldrastplatserna

Vedlårarna vid eldrastplatsen bakom caféet/Dahlgrensgården är stängda. Anledningen är att denna plats brukar samla ett stort antal människor. Detta gäller även eldrastplatserna generellt i skogen. Undvik gärna dessa och ta med mat som inte behöver grillas över en öppen eld. Stormkök (som bränner sprit eller gas) är tillåtet utanför eldrastplatserna.

Svårt att hitta parkering

Vid helger med fint väder kan det vara svårt att hitta parkering, även vid den stora parkeringen vid huvudentrén i Tyresta by. Det är inte tillåtet att parkera längs med vägen, som måste vara framkomlig för räddningsfordon. Parkering i Tyresta by är endast tillåten med tillstånd. 

Raststugorna i Tyresta by

De nuvarande riktlinjerna begränsar antalet platser i raststugorna till max 2-3 personer.

Caféet, Lanthandeln och Wendlas ateljé håller öppet 

Verksamheterna håller öppet och har vidtagit åtgärder. 

Läs mer om vad caféet i Tyresta by gör för att minska trängsel och risk för smitta:

Skogen är alltid öppen, men kom ihåg att hålla avstånd

Det är många som söker sig ut i naturen och till Tyresta. Naturen är öppen och skogen är stor, men tänk på att hålla avstånd vid platser som samlar mycket folk. Parkeringsplatserna till området blir snabbt fulla under helgerna, särskilt vid fint väder. 

Skogen är som sagt stor, men på vissa platser kan det ändå bli trångt. Vi behöver hjälpas åt att ta ansvar och hålla avstånd!

Vi vill också påminna om att det råder eldningsförbud i Tyresta, förutom vid de anlagda eldrastplatserna. Det är inte heller tillåtet att använda  grillar, engångsgrillar och andra anordningar för eld.  Det är ej heller tillåtet att samla ved eller annat brännbart material från naturen.

Förvaltningen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande covid-19 och vidtar åtgärder för att minska smittspridning. På alla offentliga toaletter har vi även utökat städningen och torkar noga av alla ytor.