Till innehåll på sidan Sök
Vadvetjåkka nationalpark
En person står bland krokiga och tunna träd med molnig vy upp mot fjället.

Hitta hit

Vadvetjåkka nationalpark ligger väster om Torneträsk, nära gränsen mot Norge, i Kiruna kommun i Norrbottens län. Nationalparken är svårtillgänglig. Den som vill besöka nationalparken får räkna med en vandring.

 

Karta över Vadvetjåkka nationalpark.
Karta över Vadvetjåkka nationalpark. Karta Länsstyrelsen

Vandra till nationalparken

Ett sätt att ta sig till Vadvetjåkka nationalpark är att vandra från Kopparåsen vid E10, som ligger cirka 20 kilometer från Abisko turiststation. En sommarled utgår från en parkeringsficka vid Kopparåsen. Parkeringen är belägen norr om E10, mittemot Kopparåsens järnvägsstation. Leden är drygt 10 kilometer lång och markerad med stenrösen och ibland orange färg. I slutet av leden finns en bro. Du måste dock vada över ett vattendrag för att ta dig in i nationalparken. Det gäller även om man tar sig från andra håll in i nationalparken. När det är högvatten kan det vara mycket vatten och strömt i jokkarna. Ibland kan det vara lättare att vada efter att ha gått en bit uppströms utanför parken längs den västra gränsen. 

Från Kiruna till Kopparåsen, cirka 115 kilometer, cirka 1 timme och 30 minuter. Förstora kartan för en detaljerad vägbeskrivning.