Skuleskogens nationalpark
A person som sitter framför en utsikt ner över skog och isklätt hav. Det är vinter och mycket snö. Hon har med sig en ryggsäck och snöskor.Foto: Johanna Öhrling

Vinter

Vintern är en fin tid att besöka Skuleskogens nationalpark, men tänk på att du behöver rätt utrustning och förberedelse.

Vandra i snö?

I Höga Kusten är det ofta gott om snö under vintrarna, men det kan också variera stort mellan kusten och inlandet. Precis vid kusten kan det ibland vara lite snö samtidigt som det några kilometer inåt landet eller 100 meter upp i terrängen är mycket snö. Det innebär att det kan vara stora skillnader i snömängd inom Skuleskogens nationalpark.

Ska du vandra i Skuleskogens nationalpark är det bra att tänka på att:

  • Du behöver snöskor eller skidor för att ta dig runt i Skuleskogen på vintern. Vissa vintrar kan det vara upp till 2 meter snö i delar av nationalparken. Inga stigar snöröjs och det dras inte heller skidspår. Ibland kan vissa stigar ha trampats upp av andra besökare, men det kan du inte räkna med.
  • Terrängen är brant och kuperad i stora delar av Skuleskogen. Det kan vara utmanande på skidor och snöskor är därför ofta att föredra.
  • Lederna är sommarleder och kan därför vara svårare att se och följa när det är snö. Ta därför med dig en karta och var beredd på att orientera själv.
  • Alla turer i Skuleskogen tar i regel betydligt längre tid på vintern än på sommaren, se till att ha stor tidsmarginal.
  • Vissa vintrar är havsisen tjock och man kan åka skidor på isen till Tärnättholmarna. Det är dock stora skillnader mellan olika år, så det är inget du kan räkna med. Kolla upp isläget på förhand.

Naturum Höga Kusten kan svara på frågor kring snöläget i nationalparken. Du kan även hitta information på i facebookgruppen:

Läget i Skuleskogens nationalpark

Övernatta i Skuleskogen på vintern

Övernattningsstugorna är öppna året runt men tänk på att det är enkel standard. Det kan ta tid att få upp värmen i stugorna på vintern och det blir ofta kallt under natten. Ta därför med dig en varm sovsäck och varma kläder.

Läs mer om stugorna i Skuleskogen här:

Stugor, tält och boende

Övrigt att tänka på

  • När vattnet i bäckar och tjärnar är fruset på vintern finns det ingenstans att ta vatten i nationalparken. Du måste ta med dig allt vatten du behöver, eller vara förberedd på att smälta snö.
  • Dygnen är korta mitt i vintern. Planera inga långa dagsvandringar och ta helst med dig en pannlampa om mörkret kommer snabbare än du räknat med.
  • Infartsvägar och parkeringar till nationalparken snöröjs regelbundet, men om det kommer mycket snö under kort tid kan det dröja innan vägarna är framkomliga. Håll koll på väderleksrapporten och undvik att åka till nationalparken i de förhållandena. 
  • Nationalparksförvaltningen förser stugorna med ved med hjälp av skoter vintertid. De använder då speciella skoterleder där bara parkförvaltningen har lov att köra. Dessa spår kan du som åker skidor eller snöskor utnyttja, men se till att kliva åt sidan om det kommer en tungt lastad skoter. Övrig skotertrafik är förbjuden i nationalparken (förutom på havsisen).

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.