Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Skuleskogens nationalpark
En grupp människor står på en utsiktsplattform. Nedanför ligger skogen.

Vandringar från entré väst

Entré Väst är belägen i nationalparkens nordvästra hörn cirka 300 meter över havet.

Om upplevelsen

Denna entré har mycket hög grad av tillgänglighet liksom anslutande stigar mot närliggande utsiktplatser. Från parkeringen löper en bred träramp 200 meter in i skogen till ett stort trädäck med sittplatser, eldstad och informationstavlor om Skuleskogen och Världsarvet Höga Kusten.

Från entrédäcket går en grusad gångväg anpassad för rullstol ut mot utsiktplatsen vid Nylandsrutens sydöstra brant. Stig mot Långtjärnhällorna och vidare in i nationalparken ansluter efter cirka 300 meter.

Nylandsruten (0,8 km)

Utsiktsplatsen på berget Nylandsrutenssydöstra brant är lättillgänglig och bjuder på milsvid utsikt i klart väder. Härifrån ser du förutom en stor del av nationalparken även Skags fyr i nordost, naturreservatet Trysunda i öster och Ulvöarna i sydost. Nedanför branten blänker Svarttjärns mörka vattenspegel. Njut!

Nylandsruten är ett så kallat kalottberg där bergets översta del aldrig har varit under havsytan efter att isen smält bort från Höga Kusten. I öster avtecknar sig toppen av ännu ett kalottberg inne i nationalparken.

Långtjärnhällorna (1,2 km)

Via stigslingan på Långtjärnhällorna (kalottberg) får du vid bra väderlek fantastiska vyer ut över Höga Kusten och stora delar av nationalparken. Stigen som till största delen går på hällmarker och träspång, är lättgången och väl värd ett besök.

Längst ute där stigen vänder finns ett vindskydd och ett torrdass.

Notera att det på grund av risk för brandspridning INTE är tillåtet att elda vid detta vindskydd.

Skrattabborrtjärn (2,7 km)

Tjärnen ligger centralt i nationalparken och 2,7 kilometer från Entré Väst.

Vid Skrattabborrtjärnen har det en gång funnits en fäbodplats, Norrsvedjebodarna. Fram till omkring sekelskiftet 1900 fanns som mest ett tiotal fäbodbyggnader på denna plats.

En timrad övernattningsstuga uppfördes här 1993 men brann ner 2017. Ny stuga planeras att var på plats hösten 2019. Fina möjligheter att tälta på den gamla fäbodvallen.

Från Skrattabbortjärn kan du vandra vidare österut med riktning mot Slåttdalen och Slåttdalsskrevan, ca 3,5 km. På denna sträcka går du över högt belägna hällmarker med gles och för nationalparken karaktäristisk hällmarkstallskog. Vid klart väder är utsikten milsvid över Höga Kustens skärgård.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.