Till innehåll på sidan Sök
Tyresta nationalpark
En lägereld i mörker.

Information om eldning

Eldning är endast tillåten i de iordningställda eldstäderna vid rastplatserna.

Är det eldningsförbud?

Under sommarmånaderna råder ofta eldningsförbud i skog och mark. Håll därför extra koll på detta om du planerar att elda.

I Tyresta är det aldrig tillåtet att elda utanför de fasta eldrastplatserna. Detta gäller även bärbara grillar och engångsgrillar. När du eldar (när eldning är tillåten), iaktta stor försiktighet.  Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släcka elden ordentligt. 

Ring Tyrestas brandrisktelefon för aktuell information: Telefon: 08-741 00 10

Var får man elda?

Om det inte är eldningsförbud är det endast tillåtet att elda vid eldrastplatserna, som ofta ligger i anslutning till ett vindskydd. Där finns också ved och hinkar. Veden kan vara ganska grov, så ta med kniv eller yxa och bra tändmaterial. I Tyresta får man inte samla död ved eller bryta grenar från träd för att elda med. 

De anlagda eldrastplatserna är markerade på kartan och finns vid Bylsjön, Årsjön, Långsjön, Stensjön, Lanan Stensjödal samt längs med Kustleden (Kokgrytan, Lillströms träsk och Styvnäset). I reservatets norra delar finns också eldrastplatser vid Lillsjön och Tyresö-Flaten/Oppsättra.

I Tyresta by finns eldstäder som är lätt att nå även med barnvagn eller rullstol. Till dessa bör man ta med sig egen ved eller grillkol.