Hamra nationalpark
En person kör en hundspann genom snön.

När ska du besöka parken?

Hamra nationalpark är värd ett besök året om.

Vintertid

Snön ligger meterdjup och landskapet blir gnistrande mjuk. Få besökare kommer vintertid men det är en praktfull tid att uppleva myrlandskapet, när man lätt på skidor eller med hundspann kan ta sig över våtmarkerna. Uppkört skoterspår för hundspannsåkning och skidåkning utgår från bilvägen cirka 100 meter söder om Huvudentrén. Du kan åka med eget hundspann eller boka tur genom Sweden Husky Tours.

Våren

Firas av fåglarna och solen långt innan snön har smält bort i maj. Våren är en fantastisk tid för skidåkare, vandrare och fågelintresserade då hackspettarna trummar och skogen är full av surrande, pipande, nyvaket liv och flyttfåglarna belägrar myrmarkerna.

Sommaren

Den tid flest besökare kommer. I juni blommar ängsnycklar på de små kärrängarna intill Svartån. Även insektslivet är på topp och i augusti mognar hjortronen på myrarna.

Hösten

Björken lyser upp hela landskapet som knallgula explosioner. Myggsurret har tystnat och luften blir skarp och frisk att andas. De mörka kvällarna passar bra för att sitta runt en eld och beskåda stjärnhimlen.