Sök
Gotska Sandöns nationalpark
Skogsväg i barrskog, Gotska Sandön nationalpark.

Tillgänglighet

För det mesta är det bra väderförhållanden och turbåten angör stranden Las Palmas där båten kan köra upp på stranden. Landstigning sker via en trappa. Från Las Palmas till Lägerplatsen, där de flesta bor, är det en vandring på drygt fyra kilometer.

Landstigning vid Las Palmas
Landstigning vid Las Palmas

 

Beroende på vädret kan ibland turbåten bli tvungen att läktra utanför någon av de andra stränderna på ön. Du och ditt bagage körs då iland av tillsynspersonalen med gummibåt. Då ingen persontransport erbjuds på ön måste du räkna med att vandra upp till 11 kilometer från landstigningsplatsen till Lägerplatsen. Bagaget transporteras med traktor till Lägerplatsen.

Landstigning genom läktring
Landstigning genom läktring

 

Kommer du med egen båt är du välkommen att lägga till utanför eller vid valfri strand utifrån vindläget. Tänk på att vindkantringar kan komma snabbt och oförutsett, så lämna aldrig ankrad båt utan tillsyn någon längre stund.

 

Vandring på Gotska Sandön

På ön finns markerade leder som är bekväma att vandra på. I sanddynerna är terrängen mer kuperad och det kan vara tungt att gå. Stadiga skor och en vattenflaska är bra att ha med på vandringen. 

Avsaknaden av hamn medför speciella förutsättningar vid av- och ombordstigning på turbåten. Detta tillsammans med sanden gör att Gotska Sandön tyvärr är svårtillgänglig för personer med fysiska nedsättningar.