Till innehåll på sidan Sök
Färnebofjärdens nationalpark
Två barn som tittar i mikroskop.

För skolor

Informationen på denna sida gäller normala år men under pandemin erbjuder vi inte guidning av skolklasser. Alla är dock naturligtvis välkomna ut i nationalparken för en naturupplevelse utöver det vanliga. Använd gärna informationen nedan för att planera verksamhet när pandemin är över.

Vi erbjuder guidade visningar inne i naturum och i så lång utsträckning det är möjligt även guidade turer ute i nationalparken. Att uppleva nationalparken på egen hand är också skoj - kontakta naturum för att få kartor och tips på besöksmål.

Guidade turer

Naturum Färnebofjärden erbjuder skolklasser gratis visning i naturum. Kontakta naturum för att boka er visning. Större klasser delar upp sig i grupper om 10-15 elever och en guidning för en grupp tar cirka 20-30 min.

Naturum försöker att i så lång utsträckning det är möjligt att även erbjuda lite längre guidade turer ute i nationalparken för äldre elever, gymnasiet och uppåt. Kontakta naturum för att höra dig för om möjligheten.

Ett mindre klassrum (18 platser) finns att boka gratis för klasser som besöker naturum. Boka hos naturum, tel: 010-225 15 16.

Tipspromenad

Under perioden april-oktober kan ni gå tipspromenad i naturum. Där får ni svara på olika frågor om djur och natur och på så vis få en lärorik och spännande upplevelse på samma gång. När ni är klara lämnar ni in svaren i naturum och är med i utlottningen av priser. Alternativt tar ni med er frågorna till skolan och jobbar vidare med materialet där.

Vattenlek

En vattenlek finns i anslutning till naturumbyggnaden. Här kan barn och vuxna leka sig fram till kunskap om kulturmiljö och naturkrafter. Öppen maj-oktober.

Grillplatser

Det finns flera möjligheter att äta sin matsäck och grilla korv i Färnebofjärden. Bland annat kan ni bege er över bron till den gamla kvarnruinen och lära er mer om hur man förr i tiden använde forsens kraft. På ön finns en grillplats där ni kan avnjuta er matsäck till ljudet av forsens brus.

Utställning och bibliotek

I naturum finns en utställning där ni bland annat kan lyssna på hackspettar i hackspettshörnan och hälsa på hos Herr Bäver i hans hydda. I husets bibliotek kan ni fördjupa er bland böcker och tidningar, titta på en film om nationalparken eller bara njuta av den vackra utsikten ut över forsen. Utställningen är gratis och öppen för alla.

Badplats

På Gysinge Bruk i Gysinge finns en badplats med sandstrand och brygga. Gå in bakomWärdshuset. Parkering finns vid badet.