Sök
Färnebofjärdens nationalpark

Naturum

Vid några av Sveriges nationalparker och naturreservat finns ett naturum. Det är ett besökscentrum som förutom utställningar även erbjuder guidningar, föreläsningar, temakvällar med mera.

Genom naturum får du veta mer om områdets djur, växter, geologi och kulturhistoria. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten. 

""
Utsikt från naturum. Foto: Tomas Ärlemo

En inspirerande port till nationalparken

Naturum Färnebofjärden ligger i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. Mitt i den fina kulturmiljön i Gysinge Bruk, med den brusande Dalälven tätt intill husknuten, fungerar naturum som en inspirerande port till nationalparken.

I en gammal stallbyggnad från 1814 ryms en utställning där du bland annat kan lyssna på hackspettar och hälsa på hos Herr Bäver i hans hydda. I husets bibliotek kan du fördjupa dig bland böcker och tidningar, titta på en film om nationalparken eller bara njuta av den vackra utsikten ut över forsen.

Naturum Färnebofjärden erbjuder många olika aktiviteter under hela året såsom ugglekvällar, fågelmorgnar, fotokurser och skollovsaktiviteter. Vi har öppet året runt och har fri entré till utställningen.
KOMMANDE AKTIVITETER hittar du under Upplevelser

Öppettider 2020

På grund av rådande situation kring smittspridning av Coronavirus håller vi naturum Färnebofjärden stängt från och med onsdag 18 mars till och med tisdag 31 mars. Även planerade aktiviteter under denna period (ugglekväll, föreläsningar) ställs in/flyttas längre fram.

Beroende på hur situationen ser ut kan vi behöva hålla naturum stängt ännu längre. Du hittar uppdaterad information om läget här under Nyheter, samt på vår facebooksida.

Ta hand om varandra!
/Bästa hälsningar från naturumpersonalen

Januari:
Onsdagar kl. 11-15 (från och med 15/1).

Februari:
Onsdagar kl. 11-15.
Sportloven v 8 och 9 öppet alla dagar kl. 11-15.

Mars:
Med anledning av Coronaviruset håller vi naturum stängt 18-31/3. Vi kan i nuläget inte säga hur öppettiderna i april kommer att se ut. Vi lägger ut information om detta under Nyheter.
Onsdagar kl. 11-15.
Sportlovet v 9 öppet alla dagar kl. 11-15.

April:
Med anledning av Coronaviruset kan vi i nuläget inte säga hur öppettiderna i april kommer att se ut. Vi beslutar om detta i slutet av mars och lägger ut information även under Nyheter.
Onsdag - Söndag kl. 11-16.
Påsklovet v 15 öppet alla dagar kl. 11-16.
Sista april öppet kl. 18-22.

Maj:
Onsdag - Söndag kl. 11-16.

Juni - Augusti:
Alla dagar kl. 10-17. Stängt på Midsommarafton.

September:
Onsdag - Söndag kl. 11-16.

Oktober:
Onsdag - Söndag kl. 11-16.
Höstlovet v 44 öppet alla dagar kl. 11-16.

November:
Onsdagar kl. 11-15.
Höstlovet v 44 öppet alla dagar kl. 11-16.

December:
Onsdagar kl. 11-15 till och med 9/12.
Under Gysinges julmarknadsdag har vi öppet kl. 11-15.

Vill du besöka naturum utanför ordinarie öppettider? Kontakta oss så öppnar vi om vi har möjlighet!

______________________________________________________________________________________