Färnebofjärdens nationalpark
Bänkbord på hårdgjord yta intill älven. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Tillgänglighet

I Färnebofjärdens nationalpark finns det entréer, faciliteter och en stig som är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Tillgängliga entréer

Nationalparkens fyra entréer - Huvudentré Nord och Syd, Entré Balforsen, Entré Skekarsbo och Entré Öberget - har under 2023-2024 förnyats och fått ökad tillgänglighet. Ytorna inom entréområdena är hårdgjorda, så att det går bra att ta sig fram med rullstol, rullator eller barnvagn.

Vid samtliga entréer finns tillgänglighetsanpassade dass och vindskydd. Vid huvudentrén, Skekarsbo och Balforsen finns även tillgängliga bänkbord.

Inne i naturum i Gysinge finns tillgänglighetsanpassad toalett.

Anpassad stig

I nationalparken finns det en stig som är anpassad för barnvagn, rullstol, rullator och permobil. Den startar vid nationalparkens huvudentré. Den är cirka 400 meter lång och slutar med en utsiktsbrygga ut i Dalälven. Utmed den sträckan får du uppleva de allra vackraste delarna av nationalparken och de allra flesta naturtyper Färnebofjärden har att erbjuda. Gammal granskog, lövskog, älvängar, sandig tallmark och det unika älvlandskapet. Utmed sträckan finns även två tillgänglighetsanpassade vindskydd med eldstad samt bänkbord med plats för rullstol/permobil.

Skekarsbo

Stigen mellan parkeringen och utkikstornet i Skekarsbo är slät och fin men något brant. Själva tornet fungerar inte för rullstol, men det är ledstänger på båda sidor om trappan.

Hemön

Stranden vid Hemön är lätt att nå och även där finns ett tillgänglighetsanpassat dass och vindskydd.

Granöns naturreservat

Granön, som ligger i Gysinge naturreservat cirka 1 kilometer från naturum i Gysinge, har en bredare och jämnare slinga.  Halva slingan har trälist för vita käppar (hjälpmedel för synskadade).

 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.