Store Mosse nationalpark
Röd stuga omgiven av träd i höstfärger och gärdsgård i förgrundenFoto: Stugan vid Svänö

Lövö och Svänö vandrarhem

Lövö och Svänö är två gamla gårdar i nationalparken och kan bokas för övernattning.

Om upplevelsen

Om boendet

De två gamla gårdarna Svänö och Lövö ligger inne i nationalparkens vackra natur och det finns möjlighet att hyra rum eller bädd. Det är exotiskt boende fritt från elektricitet och rinnande vatten i kran. Vatten hämtas i brunn och mat lagas på vedspis. Fullt utrustat kök. Köket är gemensamt för alla gäster. Det finns kaminer i alla rum, nästan. Dass finns ute i trädgården. Ved finns i vedboden. Det är 16 bäddar på Lövö och 24 bäddar på Svänö. Det finns kuddar och täcken, filtar. Egna lakan eller sovsäck måste tas med. Sovsäck rekommenderas under den kallare årstiden om huset kanske stått tomt en tid det tar en stund innan värmen tränger undan kylan i väggarna. 

Landskapen kring Lövö och Svänö är starkt kulturpräglade. Här finns både hamlade träd och lövängar med doftande viol.

Hagmarken på Lövö

Bokning

Stugorna kan bokas året runt. Verksamheten drivs av en av våra samarbetspartners och bokningsinformationen finns på deras hemsida nedan.

Lövö

Lövö är en moränkulle av sand, grus och sten bildad i samband med den senaste nedisningen. Kring denna moränkärna har sedan flera flygsanddyner, rocknar bildats. Lövö bebyggdes på 1600-talet, 1912 levde fyra jordbrukarfamiljer på Lövö. I dag står bara ett av boningshusen kvar. Det är varsamt renoverat och är en lämplig bostad för dig som vill uppleva nationalparken på nära håll. Boningshuset omgärdas av betesmarker i ett öppet landskap. Spåren från gamla tider syns tydligt i form av rester efter gamla lador, åkerplättar, betesmarker, stenmurar och husgrunder. Från den högsta punkten i landskapet kan man se hur den stora högmossen breder ut sig och nästan slukar den lilla ön.

Lövö Foto: Vanessa Götz

Svänö

Svänö är liksom Lövö en moränkulle. Här har också bedrivits jordbruk. Huset stod färdigt 1907men här bodde människor redan på 1600-talet. Svänö fanns i skrift redan 1643 och kan tolkas som Svens ö. Den gamla kyrkvägen gick genom Södra Svänö Norrgård och används idag som vandringsled till Kävsjö.  Landskapet är omväxlande med små lövskogsdungar insprängda bland inägorna. Stora delar av odlingsmarken har varit starkt igenvuxen men är numera röjd och betas. Intressanta spår av det forna kulturlandskapet som till exempel hamlade lindar finns att skåda på flera ställen. Boningshuset från 1907 är numera övernattningshus för besökare i nationalparken.

Det kan vara bra att känna till att Svänö håller sig med eget spöke, Svänödamen. Hon syns och hörs inne i huset och hon vaktar också en nedgrävd silverskatt borta på Hanö. Invånarna i Kävsjö by grävde ner kyrksilvret från Kävsjö kyrka där, när danska armén härjade som mest i trakterna. Mannen som grävde ner skatten dog och hann inte tala om var den grävdes ner. Många har försökt hitta den men drabbas alltid av någon olycka.

Svänö Foto: Sofie von Knorring

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.