Sök
Store Mosse nationalpark
Entré Svanöstugan.

Lövö och Svänö STF boende

Vill du bo över i Stora Mosse nationalpark så kan du boka online på Svenska turistföreningens hemsida, eller kontakta naturum.

Om upplevelsen

Om boendet

Det är öppet året runt. Husen blir dock kalla under vinterhalvåret så det tar en bra stund innan värmen tränger undan kylan i väggarna. Det är också viktigt att kontakta personalen på naturum vid bokning, så att nyckel och annan information kan överlämnas.

Landskapen kring Lövö och Svänö är starkt kulturpräglade. Här finns både hamlade träd och lövängar med doftande viol.

Lövö

Lövö är en moränkulle av sand, grus och sten bildad i samband med den senaste nedisningen. Kring denna moränkärna har sedan flera flygsanddyner, rocknar bildats. Lövö bebyggdes på 1600-talet, 1912 levde fyra jordbrukarfamiljer på Lövö. I dag står bara ett av boningshusen kvar. Det är varsamt renoverat och är en lämplig bostad för dig som vill uppleva nationalparken på nära håll.

 

""
Lövö. Foto: Hans Fransson

Svänö

Svänö är liksom Lövö en moränkulle. Här har också bedrivits jordbruk. Landskapet är omväxlande med små lövskogsdungar insprängda bland inägorna. Stora delar av odlingsmarken har varit starkt igenvuxen men är numera röjd och betas. Intressanta spår av det forna kulturlandskapet som till exempel hamlade lindar finns att skåda på flera ställen. Boningshuset från 1907 är numera övernattningshus för besökare i nationalparken.

STF Boende

Nationalparken är med i Svenska turistföreningen och hyr ut både Svänö och Lövö. Det är exotiskt boende garanterat fritt från elektricitet och rinnande vatten i kran. Vatten hämtas i brunn och mat lagas på vedspis. Det finns kaminer i alla rum, nästan. Mulltoa. Ved finns i vedboden. Det är 16 bäddar på Lövö och 24 bäddar på Svänö. Det finns kuddar och täcken, filtar. Tag med egna lakan eller sovsäck. Sovsäck rekommenderas under den kallare årstiden om huset kanske stått tomt en tid. Övernattning bokas online, det går också att boka på naturum. Vill du hyra hela huset kontakta naturum.

Tid

Hela året

×