Till innehåll på sidan Sök
Store Mosse nationalpark
Kungsörn som lyfter från ett utfodringsbord

Örngömslet och webbkamera

Vintertid utfodras örnar och andra rovfåglar i nationalparken. Örngömslet för allmänheten ligger utmed grusvägen Kittlakull – Östra Rockne på södra sidan om vägen. Gömslet är alltid öppet och kan besökas året om.

Om upplevelsen

Örngömsle för allmänheten, som ett lågt fågeltorn i höstdimma
Örngömslet
Örngömsle för allmänheten framifrån, som ett lågt fågeltorn i höstdimman
Örngömslet framifrån

Under vinterhalvåret utfodras kungsörn och havsörn i nationalparken. Köttet på utfodringen är från trafikskadat vilt. Utfodringen kan ses från ett örngömsle som ligger 400 meter från matplatsen och ligger intill grusvägen. Örngömslet är öppet året om. Ta gärna med handkikare för att kunna se, helst tubkikare. Var observant på att det inte är tillåtet att gå utanför staketet, då försvinner fåglarna omgående! Det finns möjlighet att låna vanlig kikare och tubkikare i naturum. För att få låna krävs pant, som ett körkort eller liknande. 

Kan du inte besöka gömslet så kan du kika på örnarna genom en webbkamera som är riktad mot deras "restaurang". Webbkameran är igång under utfodringsperioden, följ länken längre ned.

Värnamo fågelklubb hjälper till med örnutfodringen.

Ung havsörn, kungsörn och andra fåglar på utfodringen.
Ung havsörn och kungsörn på utfodringen.
Tid

november-mars

Speciell utrustning

Åker du till gömslet behöver du varma kläder och en bra kikare, helst en tub. Tittar du hemma i soffan på webben räcker det med lite godis!

×